Header 15.jpg

HG Blog: Toewijding versus uitvluchten of verbetenheid

“Elke dag opnieuw de toewijding vinden om dat te doen wat ik het moeilijkst vind om te doen. De rest is niet aan mij.”

 

Dat te doen waarvan ik weet dat het me vervulling geeft, dat het mijn verlangens voedt, voorbij de soms reusachtige lijkende muur van weerstand en niet willen. Om dan toch de toewijding te vinden het te doen, niet met verbetenheid en ‘omdat het goed voor me is’ of om het vingertje van de alziende innerlijke criticus te vermijden.

 

In mijn geval: Een massage geven, een maaltijd koken, het huis schoonmaken of het gras maaien. Stuk voor stuk voor mij moeilijker dan een heel Hieros Gamos of Lorelei organiseren :) .

 

Ik zei ooit voor de grap: Later als ik groot en rijk ben, dan wil ik een kok, een masseur, een schoonmaker en een tuinman. Een paar jaar later viel een enorm kwartje: Dit zijn de gebieden waarop ik geen verantwoordelijkheid neem voor mijn leven en zijn dus juist de gebieden die me vrij kunnen maken! Want het zijn de gebieden waarin ik me hulpeloos voel, waar ik van weg wil, wat ik liever door een ander laat doen. Maar zo werkt het leven niet.

 

Natuurlijk is het verleidelijk om te zeggen: “Ik laat het door een ander doen. Ieder zijn ding. Dan kan ik me op mijn kernkwaliteiten richten”. Het lijkt een volledig aanvaardbaar argument, maar het bevrijdt me niet. Wat me wel vervulling geeft, is als het gelukt is om het wel te doen. Dan kan ik me idioot vervuld voelen van een aangeharkte tuin of een heerlijke verse biologische door mij gemaakte maaltijd.

 

En als ik dan een gebied ‘meester ben’, daarna, en alleen daarna zou ik één van die dingen misschien uit kunnen besteden. Want ja, ieder zijn eigen kwaliteit en zielsmissie is wel een waarheid, maar niet als die subtiel verdraaid wordt.

 

Hilde LL 2016 profil

Zijn er gebieden die jij ontvlucht?

En lukt het jou om voorbij de ‘zou moeten zwaarte’ van de criticus in het vrije veld van toewijding het toch te doen?

 

Benieuwd naar jouw ervaringen, als je ze wilt delen hoor ik ze graag.

 

Hartegroet,
Hilde

 

Eerdere Blogs

Category: Geen categorie